Max 270 Volt Black Running Air 011 Maat Training Ah8050 Groen Nike 13 Neon 7Igvf6bmYy

De nauwste verwant van de mens

Artesanal Artesanal maten Artesanal L Camiseta ColombiaBeschikbare L Camiseta maten Camiseta ColombiaBeschikbare l1JcFK
wollen jas mouwen Jacket maat Gieger Austria lange 38 dames UzMqVGSp

Goed gereedschap…

Overdag zijn chimpansees bijna de hele dag op zoek naar eten. Ze eten vooral fruit, maar soms ook bladeren, zaden en insecten. Af en toe gaan ze ook op jacht naar vlees. Ze jagen dan bijvoorbeeld op colobusapen of penseelzwijnen. Chimpansees zijn heel intelligent. Om aan eten te komen gebruiken ze vaak gereedschap dat ze zelf maken of zoeken. Zo kraken ze noten tussen speciaal uitgezochte stenen en vissen ze naar termieten met een tak.

Chimp de bouwer

bijgesneden shoulder Womens Boho oogje top off L zwart Madewell kant nieuw FKT1lcJ

Overdag zijn chimpansees zowel op de grond als in de bomen te vinden. Voordat het ’s avonds donker wordt bouwen ze een nest om in te slapen. Dit doen ze elke avond opnieuw. Ze buigen wat takken naar elkaar toe en maken zo een soort hangmat in de boom. Ze slapen acht tot negen uur in dit nest. Overdag maken chimpansees ook vaak een nest om in te rusten of te spelen. Een chimpansee kan in zijn leven wel 19.000 nesten bouwen.

Gedraag je!

Jonge chimpansees blijven lang bij hun moeder. Tot een jaar of 7 eten ze samen met hun moeder en slapen ze samen in hetzelfde nest. Jonge chimpansees hebben een wit plukje haar net boven hun billen. Dit is voor volwassen chimpansees een teken dat deze dieren nog jong zijn. Zolang ze dit witte plukje hebben, mogen ze bijna alles. Als ze vier of vijf jaar oud zijn verdwijnt dit witte haar. Vanaf dan moeten ze zich aan de regels van de groep houden. Doen ze dat niet dan krijgen ze meestal van hun vader op hun kop.

Leuk om te weten

Slim hoor! Niet de sterkste man met de meeste spieren is de baas in een groep chimpansees. Het is degene die het beste de ‘apenpolitiek’ beheerst en vriendjes weet te maken die hem helpen.

Ontdek alle dieren

ponyhaar pumps Aperlai leren damesluipaardprint Sz 36 Lc4j35RAq
wollen jas mouwen Jacket maat Gieger Austria lange 38 dames UzMqVGSp